Tehermentesítő kütyükkel akarod kímélni a szervezeted? Ennyi erővel miért nem ülsz egyből kerekesszékbe…?

Ha már most különböző tehermentesítő kütyükkel akarod kímélni a szervezeted a mozgástól, és ettől reméled a gyógyulásodat, akkor ezzel az erővel 0-24 órában egy kerekesszékben is ülhetnél már most, hogy elkerüld a fájdalmaidat.

Ha fáj a derekad, nem hajolsz le. Ha fáj a lábad, nem állsz rá. Ha sugárzik, bizsereg, zsibbad bármelyik végtagod, nem használod, vagy kényszertartásban mozogsz.
Ha nem mozogsz, mert fáj, szúr, hasogat, és a kíméletet előtérbe helyezve tartásjavító, mozgást könnyítő eszközöket használsz, a lehető legrosszabb forgatókönyvet írod. Helyettesíthető-e a mozgás, és a mozgás által karbantartott izomrendszer? Mi történik a testedben, ha a mozgást elhanyagolod, kihagyod?

Egyre többet hallani, látni, olvasni testtartást helyreállító, mozgást könnyítő, vagy netán helyettesítő kütyükről. Ma már mindent is lehet gépekkel, műszerekkel pótolni.

Tényleg azt hiszed, hogy ha felveszed a „hámot”, a nyakpárnát, vagy derékövet, hogy azok tartsák a gerincedet, vagy kézhosszabbító csipeszt használsz előre hajlás helyett, majd jobb lesz minden, és egy-kettőre megoldódik a problémád? Vehetnél egyből kerekes széket is, nem? Azzal tényleg megkíméled magad.

Ha utána olvasol bármilyen kutatásnak ezekről a csodaszerekről (nem biztos, hogy találsz), sehol nem fogod azt látni, hogy az emberek valahány %-ának megoldották a problémáját.

Ahelyett, hogy azt kutatnád a neten, hogy milyen eszközzel tudod enyhíteni, vagy elnyomni a fájdalmadat, arra kellene inkább fókuszálni, hogy kiiktasd az okát.

Mennyi pénzt költöttél már olcsóbb, drágább segédeszközre annak érdekében, hogy megszüntesd a derékfájásod? Ha pedig megvetted, valószínűleg napi szinten használtad is, és elmúltak a tüneteiddel együtt a kiváltó okok is.
Ha ez így lenne, akkor te már nem olvasnád ezt a posztot.
Vagy megvetted, használtad egy darabig, most meg ott eszi a por a sarokban, ágy alatt, pincében, padláson? Mit hittél? Hogy meggyógyít? Vagy, hogy ettől fogsz megtanulni helyesen állni és ülni.

Nem az a megoldás, hogy egyik kiegészítőt vásárolod a másik után, bízva abban, hogy attól majd nem fog fájni a derekad, hátad.

Ha jól közelíted meg a problémádat, akkor a netes kütyükutatás helyett, inkább olyan szakembert keresel, aki megmutatja, mit csinálj, hogy ne élj állandó fájdalomban.


Tudod, mi történik a testedben a nem mozgás eredményeképpen?
Nézzük meg egy egyszerű példán:

Eltörik az orsócsontod (alkar egyik csontja) és a kezedet kézközéptől felkar középig begipszelik. Ezt a merev ruhadarabot kb. 6 hétig kell viselned. 6 héten keresztül nem használsz két nagyon fontos ízületet a karodban, a csuklódat és a könyöködet.

Az, hogy tudunk mozogni, elsősorban a kötőszöveteinknek köszönhetjük, amelyek behálózzák az egész testünket. Burkot képeznek és összekötik az izmokat, izomrostokat, de még a szerveket, zsigereket, ereket, idegeket is.  A kötőszövetek 60%-át víz, továbbá kollagén sejtek, elasztin sejtek alkotják, ettől csúszós, nyálkás, így biztosítja a szervek, alkatrészek elmozdulását egymáson. És rengeteg érzőideget tartalmaznak. (Ez a fájdalom-érzet szempontjából fontos!)

Próbáld csak ki:

Markold meg a csuklód, majd forgasd meg a szorítás alatt a karodat. Mit tapasztalsz?

Képes elmozdulni a bőröd alatti szövetréteg, és forog a csont is valamelyest a markod alatt. Mert a kötőszövetek lehetővé teszik a csúszást. Ha rendesen használod a kezed, karod, akkor folyamatosan karban tartod a szöveteket, megmarad a sejtek szerkezete, jól funkcionál.

De a tézis szerint, most eltört az alkarcsontod, és nem tudod mozgatni sem a csuklód, sem a könyököd. A beszűkült mozgáslehetőség miatt a kötőszövetek letapadnak, az izom pedig veszít tónusából, erejéből. A szöveti egyensúly felborul, a rostok kuszálódnak, nem funkcionálnak.

Emiatt, a gipsz lekerülésekor, fájni fog kinyújtani a kezed, szinte széttéped a rostokat, és sok idő eltelik, mire visszanyeri a kötőszövet a nedvességtartalmát, az izom az erejét, és úgy tudod használni, mint azelőtt. Csak tornáztatva, rendszeresen használva tudod újra szolgálatba állítani. Vagyis mozgással rehabilitálod.

De ez csak egy pici kötőszövet a vékony karodon. Ennek mentén a derekadra is pillantsunk rá!


Mi történik akkor, ha nem hajolsz le?

A hátad ágyéki szakaszán van a testben található legnagyobb kötőszövetes lemez (fascia thoracolumbalis). Ha itt iktatod ki a mozgást, hamarosan olyan mértékben tapadnak le, veszítik el rugalmasságukat az itt lévő rostok, hogy később, ha akarnál sem tudnál lehajolni. Ez ugye nem célod?

Viszont, ha folyamatosan mozgásban tartod a tested, biztosítod a kötőszövetek állományának változatlanságát, vagyis minden irányba – amelybe a test eredendően képes – mozogsz, akkor elkerülheted a fájdalmas szolgálatba állítást. A rehabilitáció mindig nehéz és hosszú idő. Ha már elromlott, sokat kell tenni a helyreállításáért. De még akkor is jócskán megéri, mert a folyamatosan karban tartott „alkatrészeidet” elkerülik a fájdalmak, és visszanyerheted fiatalos mozgásodat is.

Nem drága segédeszköz arzenál kell, hogy képes legyél felvenni egy leejtett tollat, hanem tudatosan felépített mozgásprogram, amellyel mindened jól funkcionál

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

Facebook
Email