Gerinclabor

Tudod, hogy a gerinced bizonyos területein megjelenő degenerációk milyen tüneteket produkálhatnak?

degeneráció,gerincprobléma,gerincfájdalom,hátfájás,derékfájás,gerinced

Tudod, hogy a gerinced bizonyos területein megjelenő degenerációk milyen tüneteket produkálhatnak? És azt, hogy ezek az elváltozások mitől alakulnak ki? Sokan várják el az orvostól, hogy közölje a konkrét tényeket, hogy mi is okozza a panaszaikat. Azonban sajnos a túlterheltségük nem ad lehetőséget arra, hogy mindent elmagyarázzanak. Egy gyors diagnózis után elküldenek “kísérletezni” a konzervatív kezelések útvesztőjébe.
Ha tisztában lennél a tüneteid előidézőjével, és világossá válna, hogy mi okozza ezeket, akkor mit tennél annak érdekében, hogy megoldd a problémádat?

Sajnos a betegellátásunk nem jeleskedik. Sem idő, sem energia nincs a betegekre. Az orvosoknak bele kell férnie adott időbe, amit egy-egy páciensre fordíthatnak. Ha valakire több kell, a másiktól majd visszanyeri.

Mire elég ez az idő?

Arra csak, hogy felállítson egy diagnózist, kiírjon valamit (már több idő a nyomtatást megvárni, mint maga a vizsgálat), te pedig bízva az ő szakértelmében és a gyógyulásban, megteszel mindent, amit mond.

Aztán, mivel a javulás csak ideig-óráig tart, vagy egyáltalán el sem jön, mész vissza hozzá, vagy máshoz, ahol ugyanezt kapod, csak pepitában. Másik gyógyszert, másféle kezelést, próbáljuk ki ezt is, azt is, hátha beválik.

De nem válik be! Mert nem az okot próbálja megszüntetni, hanem tünetet kezel megint.

Miért van a kezelőlapodon az emberábra nyaka besatírozva? Mert ott fáj neked. Oda kapod az ultrahangos, vizes, iszapos, stb. kezelést, ott masszíroznak. De miért ott fáj? Mert ott van elváltozás? És ha igen, mitől lett ott elváltozás?

Jó lenne a választ egyből, ezeket a fent említett köröket kihagyva megtudni. Az okok feltárása azért lehet fontos a számodra, hogy megértsd a működési mechanizmust. Így, ha nem használ az, amit ő javasol, akkor is tudod, hogy merre keress tovább.

Szerencsére vannak olyan szakemberek, akár orvosok is, akik nem futószalagon kezelik a hozzájuk fordulókat, hanem emberként. Mindenféle háttérrel együtt.

Vizsgálnak tünetet, figyelembe vesznek életkort, munka- és életkörülményeket is, megfigyelnek általános mozgást, és minden olyan oki hátteret feltérképeznek, amellyel aztán rá tudják vezetni azok kiiktatására a pácienst. Ehhez nem elég egy 15 perces alkalom. De még 10 ilyen 15 perces alkalom sem.

Mert úgysem fogod ennyi idő alatt megtudni az elváltozások valódi okát (a születési rendellenességek nem ebbe a tárgykörbe tartoznak.)

Például:

Tudtad, hogy a nyaki sérv, porckorong elváltozások, meszesedések, tartáshiba (előre helyezett fejtartás) még éjszakai fogcsikorgatásban is megjelenhet? A fejbe, fülbe, állkapocsba, vállba, hátközépbe és felső végtagokba sugárzó, vagy csak megjelenő fájdalmak leggyakoribb oka a nyaki gerinc degenerációja. Továbbá a szédülésé, migréné, fülzúgásé is.

Az ágyéki szakasz elváltozásai is rengeteg problémát okozhatnak. Ezek lefelé hatnak ki, vagyis a lábakban jelennek meg tünetként. Attól függően melyik porckorongod érintett, a fájdalom, zsibbadás, szúrás, stb. érezhető elöl, oldalt, vagy hátul a lábon, ill. farban, csípőben is.

Szerencsés az, akinek egy-egy tünet rögtön felnyitja a szemét és azonnal el tud kezdeni aktívan cselekedni annak érdekében, hogy változzon az állapota.

A legújabb kutatások eredményei alapján a mozgásszervrendszerben történő megbetegedéseket mozgással lehet a leghatékonyabban kezelni. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen mozgás.

Például tudtad, hogy a McKenzie torna a gerincproblémákkal élők 20%-ának nem használ, vagy kifejezetten ártalmas? Reménykedj, hogy Te a 80%-ba esel bele!

Egy jól felépített komplex mozgásprogram nemcsak egy-egy testrész állapotának a javulását célozza meg, hanem az egész testre egy egészként tekint. Úgy javít alkatrészt, hogy a hiba forrását is kiküszöböli, nehogy újabb galibát okozzon. Mert a testben minden mindennel összefügg. Ha belerúgsz az ágy sarkába a nagylábujjaddal, és nem tudsz napokig rendesen járni, hamarosan a medencéd állása is megváltozik. Mert felveszel egy kényszertartást, ami a fájdalmat kerüli. Ugye milyen egyszerű elrontani valamit? De ne hidd, hogy ilyen könnyen helyreáll minden. Sokkal többet kell a teljes felépülésedre szánni, mint pár 15 perces kezelés.

Oké. És hogyan?

Minden jól működő mechanizmus azért működik jól, mert specializált. Esetünkben ez egyénre szabottat jelent. Minthogy minden ember más, úgy minden ember másképp, máshol, máshogy fáj. Másként reagál gyógyszerre, kezelésre. Ahogy egy doki sem jön be mindenkinek, úgy egy-egy terápia sem segít minden ember baján.

Ennek következtében a javulás is másképp, máskor jelentkezik. Ez a kiindulási állapottól, a körülményektől éppúgy függ, mint a hozzáállástól, kitartástól.

Ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb módszert kapd, elengedhetetlenül szükséges egy teljeskörű anamnézis, ahol a “kezdetek” épp oly fontosak lehetnek, mint a jelen állapotod. Csak az okok feltérképezésével lehet speciálisan rádszabott, komplex programot kialakítani. Hogy Te magad is lásd, és láttasd azt, ami ide vezetett.

A változás sosem könnyű! De megéri!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

Facebook
Email