Gerinclabor

Rendszeresen jársz csontkovácshoz, aki mindig helyreteszi a gerinced?

csontkovács masszőr

Rendszeresen jársz csontkovácshoz, aki mindig helyreteszi a gerinced? De miért kell folyton menned, ha egyszer már helyre tett? Mi történik egy kezelés alkalmával, és mi nem, amiért visszatérő vendége vagy?
Ágyon fekve, passzívan várni, hogy egy ilyen manuális kezelés meggyógyítson, értelmetlenség. A gerinc eredetű problémák soha nem fognak megoldódni aktív közreműködés nélkül.

Pedig milyen jó, amikor a masszázságyon fekszel és semmit nem kell csinálnod. Lazulnak az izmaid, helyükre mennek a csigolyáid, és a kezelés végén szinte gyógyultan, derék- és hátfájást elfeledve távozol.
Ám ha gyógyultan jössz el, miért kell menned újra? Hogy még egyszer meggyógyulj?
És hányszor még? Meddig még? Életed végéig?

A gerinc bizonyos degeneratív elváltozásai – bár egy részük életkorból ered és majdnem mindenkinél megjelenik -, nem feltétlenül okoznak problémát. Sokkal inkább jelent veszélyt, ha hosszú távon statikus mozdulatlanságba kényszerülsz (8 óra irodai munka, állandó görnyedés, állás egy helyben, stb.) és ezt nem kompenzálod mozgással.

Nem elég csak hazamenni a munkából, elmenni a gyerekekért, bevásárolni, meg az otthoni házimunka. Ennél sokkal többet kell tenni, hogy azokat az izmokat “ébren” tartsd, amelyek a gerinced stabilizálásáért felelnek.

Ezek automatikusan működő izmok, amelyek akkor aktiválódnak, amikor hatás éri őket, ezért kell biztosítani számukra a folyamatos “munkát”. Ha nem érik hatások, nem aktiválódnak. Ezt az idegrendszered úgy értelmezi, hogy nincs rájuk szükség, ezért kikapcsolja. Az automatikus ki-bekapcsolást az idegrendszer irányítja. Ha az rendszeresen kapja az infót, működteti valamelyik izmodat, azt nem fogja kiiktatni, hiszen napi szinten gondoskodsz róla, hogy dolgozzon. 

De mi történik, ha már nincsenek rajta az idegrendszered “térképén” a gerinc stabilitását biztosító izmok?
 
Helyette valakinek dolgoznia kell. Meg kell tartania a gerincoszlopot, és biztosítani kell a megfelelő távolságot a csigolyák között, hogy a porckorongoknak  maradjon tér. Ezt olyan izmok fogják megtenni, amiknek ez túl nagy falat, hiszen a saját dolguk mellé rásóztál egy másikat is. A teher nagyon sok lesz számára, és állandó feszültségben, túlerőltetésben kell helytállnia. És amikor elfárad, jönnek a fájdalmak.

Hogyan? A porckorongnak nincs elég helye, és elkezd lapulni, kopni, kiboltosulni, szakadni. Ez mind tüneteket is okozhat. Akár kicsit, kezdődhet becsípődéssel, vagy egyből produkálhat nagyon erős fájdalmat is.


Ki segíthet, és hogyan? 

Minden olyan alkalommal, amikor felhívod a csontkovácsodat, masszőrödet, vársz valamiféle csodára. Ő majd megoldja, kimozgatja, megnyomkodja, átgyúrja a túlterhelt izmokat. Neked nem kell tenned semmit, mégis jobban leszel a végén.

Elgondolkodtál már azon, hogy mit csinál a csontkovács? Kiropogtatja, helyreteszi a gerinced? Összerak, mint egy széthullott legót? Kicsit igen, kicsit nem.

A csontkovács – jobb esetben – az izmaid ellazításával operál. Vagyis addig-addig lazít, gyúr, nyújt, amíg arra, és úgy nem fordul a test, testrész, amerre a helye van. A csigolyák helyre kerülnek, vagyis szépen egymás alá sorakoznak, a porckorongok végre „lélegzethez jutnak”, vagyis valamelyest visszanyerik nedvességtartalmukat, a letapadt kötőszövetek pedig fellazulnak, nyújthatóbbá válnak. A fájdalom enyhül, vagy esetenként meg is szűnik.

Ez persze egy nagyon leegyszerűsített kép az ő munkájáról. A háttérben természetesen az anatómia pontos ismerete óriási szerepet kap, hogy téged szakértelemmel, hozzáértéssel, sérülésmentesen tudjon kezelni. (Ezért feltétlenül olyan csontkovácsot keress, aki orvos is, vagy gyógytornász végzettsége van. Ez utóbbi a manuálterapeuta.)

És mi a masszőr dolga? A munkája – a csavargatás híján – ugyanazt a célt szolgálja, mint a csontkovácsé, finom illatú illóolajokkal, halk zenével megspékelve. Vagyis az összes túlterhelt izmodat igyekszik annyira ellazítani, hogy azok végre engedjenek a feszülésükből. Az pedig enged, mert végre jólesik pihennie. Nem kell azon dolgoznia, hogy mentesítsen a fájdalom alól. Elengedheted magad, jó kezekben vagy. Lazán, feszültségmentesen távozol a kezelés után, hisz a fájdalmad nála is enyhült.

Az ilyen manuális kezeléseknek, mint a masszázs és a csontkovácsolás, két kimenetele lehet:
– átmeneti állapotromlás jelentkezhet, vagy
– jelentős javulás figyelhető meg.


Nézzük, miért romlik az állapotod:

Miért érzed a kezelés után azt, hogy az állapotod rosszabb, mint volt, vagyis mindened fáj? (Az izomláz nem tartozik az állapotromlás kategóriájába, ez inkább a kezelés természetes velejárója.)
Azokat az izmaidat, amik eddig görcsösen tartottak téged, hogy valahogy ne fájjon mindened, úgy el tudtak lazulni végre, hogy örülnek a „prémium szabadságnak”, és egy darabig élveznék még.
Azonban így, ellazulva, pihenve nem töltik be a funkciójukat, amire a fájdalmaid megjelenése óta hivatottak. Vagyis hogy tartsák a gerincedet.

Ezért a kezelés előtt még feszes, merev izmaid, amik eddig a stabilitásodat úgy ahogy biztosították, most a szabijukat élvezik a csigolyáid meg a porckorongjaid kárára.
És neked valószínűleg ezért lesz fájdalmasabb a kezelés után minden mozdulat.
Nem specialista keze alá feküdni, pedig elég kockázatos. Egy rosszul végzett csavarás végleg eldöntheti a sorsod.


És ha jobban lettem a kezelés után?

Valójában sokkal többször történik, hogy az állapotod jelentősen javul, és pár napig, legjobb esetben pár hétig könnyebben mozogsz.

A csigolyáid kissé eltávolodtak egymástól, így felszabadultak a rettenetes teher alól a porckorongjaid, és az addig irritáció alatt lévő ízfelszínek is megkönnyebbülhettek.

Aztán így, hogy minden szép és jó, nem fáj a derekad, a nyakad, nem zsibbadnak a végtagjaid, könnyed a járásod és még le is tudsz hajolni, visszamész dolgozni. Visszamész ugyanannyi ideig ülni ugyanabba a székbe, ugyanolyan munkakörülmények közé, mint addig.

Vagyis belekerülsz abba az ördögi körbe, ami mindig visszaterel a manuális kezelésekhez:
kezelés > fájdalom enyhülés > megszokott tevékenységek > fájdalom > kezelés…
Így már érted, hogy miért van szükség masszázsbérletre!

És ezzel a bérlettel el is nyújthatod a gerincbetegségedet a végtelenségig, hiszen mást nem teszel, csak konzerválod a rossz állapotodat. És továbbra is passzívan várod a fájdalom elmúlását.

Vagy talán a kezelés után tettél valamit, hogy a jól helyre rakott alkatrészeid ott is maradjanak?

És akkor még nem is beszéltem a terapeuta motivációjáról. Ő azt hangsúlyozza, hogy a nála tett látogatásod akkor lesz a leghatékonyabb, ha rendszeressé teszed. Vagyis menj hozzá hetente, kéthetente, havonta, stb. De meddig? Életed végéig?

Alkalmanként mindenkinek jólesik a semmittevés, a lazulás, az átmasszírozás, főleg egy ilyen év után.
Alkalmanként!
Kiegészítésként!
A jobb közérzetért!
De nem a gyógyulásért!

Akkor mit kellene tenned, hogy a jó állapotot konzerváld? 

A masszázzsal, csontkovácsolással – bármilyen jóleső is – nem fogsz meggyógyulni, mert ezek a kezelések csak kiegészítő terápiaként szolgálnak. Kiegészítik azt a tudatosan felépített és célzott mozgásterápiát, amivel a gerincbántalmak gyökérokát tudod kiiktatni.

Az ilyen manuális kezelések után (vagy már előtte is) el kell kezdened a mozgásprogramot, különben újra és újra a masszázsasztalon találod magad. 

A gerincstabilizáló izmok újraaktiválása, helyes használata segíthet a gerincproblémákat megszüntetni, és végleg kihúzhatod magad a gerincbetegek listájáról. 

Ne várd, hogy a munka dandárját más végezze helyetted. Kezdd el Te magad újraépíteni a saját életedet!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg!

Facebook
Email